English (UK)   Ελληνικά (ΕΛ)

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η δράση «Καινοτόμα Σχολεία» της ΕΕΠΕΚ, απευθύνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), όλων των τύπων εκπαίδευσης (Γενική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή, Επαγγελματική Εκπαίδευση, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Εσπερινά Σχολεία). (Δείτε την επίσημη πρόσκληση εδώ: https://schools.eepek.gr/docs/ProsklisiKainotomaSxoleia.pdf)

 

Σκοπός – Κεντρικοί Στόχοι

Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων καθώς και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων μέσω της ενεργού συμμετοχής τους σε μία ευρύτερη Κοινότητα Μάθησης όλων των Εκπαιδευτικών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κεντρικοί στόχοι είναι:

 • η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε οριζόντιες δεξιότητες, καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους, αλλά και ειδικές διδακτικές προσεγγίσεις ανά ειδικότητα,
 • η ευρύτερη ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ των εκπαιδευτικών όσον αφορά τις ποικίλες καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, τις σύγχρονες επιμορφωτικές ανάγκες, καθώς και το σύγχρονο σχολείο,

 

Τι Προσφέρει η Δράση «Καινοτόμα Σχολεία»

Η συμμετοχή στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» της ΕΕΠΕΚ είναι ΔΩΡΕΑΝ και προσφέρει προς αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς και τη σχολική μονάδα:

 • Ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό επιμορφωτικών σεμιναρίων που έχουν υλοποιηθεί προγενέστερα από την ΕΕΠΕΚ, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://schools.eepek.gr).
 • Δυνατότητα για δωρεάν συμμετοχή σε φόρουμ συζητήσεων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, σχετικά με τις διάφορες θεματικές περιοχές που καλύπτει το παραπάνω επιμορφωτικό υλικό. Τα εν λόγω φόρουμ συζητήσεων θα είναι διαθέσιμα στην παραπάνω πλατφόρμα μαζί με το επιμορφωτικό υλικό.
 • Ελεύθερη πρόσβαση στις ακόλουθες πηγές πληροφόρησης των εκπαιδευτικών:
  • Διεθνές Περιοδικό: International Journal of Educational Innovation. Δεκάδες ερευνητικά εκπαιδευτικά άρθρα έχουν ήδη δημοσιευτεί και διατίθενται μέσα από τον σχετικό ιστότοπο της ΕΕΠΕΚ: https://journal.eepek.gr
  • Πρακτικά Ετήσιων Διεθνών Συνεδρίων της ΕΕΠΕΚ. Περισσότερες από 3.000 δημοσιεύσεις και 25.000 σελίδες (ερευνητικές εργασίες, μελέτες, εκπαιδευτικά σενάρια, poster, βιντεοεισηγήσεις κλπ.) είναι διαθέσιμα μέσα από το ιστότοπο της ΕΕΠΕΚ (https://www.eepek.gr – μενού ΣΥΝΕΔΡΙΑ).

 

Πώς μπορεί μία σχολική μονάδα να συμμετέχει

Στην περίπτωση που επιθυμείτε το σχολείο σας να ενταχθεί στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία», ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας θα πρέπει να ενημερώσει τον Σύλλογο Διδασκόντων σχετικά με τη δράση και να υποβάλλει την παρακάτω φόρμα-αίτηση συμμετοχής (οδηγίες για τη συμπλήρωση υπάρχουν εντός της φόρμας):

https://bit.ly/eepekschools

Από τη στιγμή που θα λάβουμε την αίτηση μίας σχολικής μονάδας, θα ενημερωθείτε εντός λίγων ημερών για την αποδοχή του αιτήματός σας. Εφόσον το αίτημά γίνει δεκτό:

 1. θα αποσταλεί στην σχολική μονάδα η σχετική βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου (υπόδειγμα της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ: https://schools.eepek.gr/docs/DeigmaPistopoiitikouKainotomouSxoleiou.pdf.
 2. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας (δηλώνεται στην παραπάνω αίτηση), θα μπορεί να αποστείλει μία λίστα με στοιχεία των εκπαιδευτικών του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα της δράσης: https://schools.eepek.gr).

Η λίστα θα πρέπει να σταλεί μέσω e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με τη μορφή αρχείου τύπου Excel (.xls ή .xlsx) και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία για κάθε εκπαιδευτικό:

Επώνυμο

Όνομα

Προσωπική Email διεύθυνση

Ειδικότητα/Κλάδος (π.χ. ΠΕ01

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιήστε και συμπληρώστε τα παραπάνω στοιχεία στο αρχείο Excel που θα βρείτε εδώ: https://schools.eepek.gr/docs/ListaEkpaideutikwnKainotomwnSxoleiwn.xlsx

 

Πληροφορίες - Οροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η συμμετοχή στη δράση προϋποθέτει αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων της δράσης "Καινοτόμα Σχολεία" όπως αυτοί περιγράφονται εδώ: https://schools.eepek.gr/docs/OroiKaiProypotheseis.pdf. Η ΕΕΠΕΚ διατηρεί το δικαίωμα ενημέρωσης των παραπάνω όρων, γεγονός που θα γνωστοποιείται σε όλους τους συμμετέχοντες στη δράση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» μπορείτε να συμβουλευτείτε τις παρακάτω απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις. Επιπρόσθετα, μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στον κ. Σταθόπουλο Κωνσταντίνο (6937329000) ή στoν κ. Λιόβα Δημήτριο (6932078466).

 

Συχνές Ερωτήσεις – Διευκρινίσεις σχετικά με τη Δράση

1. Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής μίας σχολικής μονάδας στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία»;

Η συμμετοχή μίας σχολικής μονάδας και των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων της είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν απορρέει καμία οικονομική υποχρέωση προς την ΕΕΠΕΚ, τόσο για τη σχολική μονάδα όσο και για τους εκπαιδευτικούς αυτής.

2. Θα πρέπει να εγγραφώ ως μέλος στην ΕΕΠΕΚ;

Όχι. Η πρόσβαση ενός/μίας εκπαιδευτικού στην ειδική πλατφόρμα https://schools.eepek.gr προϋποθέτει ΜΟΝΟ τη συμμετοχή της σχολικής μονάδας, στην οποία ανήκει ο/η εκπαιδευτικός, στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία». Οι εκπαιδευτικοί που αποκτούν πρόσβαση στον ιστότοπο https://schools.eepek.gr δεσμεύονται να ενημερώνονται για τους Όρους Χρήσης: https://www.eepek.gr/pdf/OroiXrisisMoodle.pdf του εν λόγω ιστότοπου και να συμμορφώνονται με αυτούς.

3. Θα εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης για κάθε εκπαιδευτικό που συμμετέχει στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία»;

Όχι. Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στη πλατφόρμα https://schools.eepek.gr.gr της δράσης «Καινοτόμα Σχολεία» αποσκοπεί στη διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού προγενέστερων σεμιναρίων της ΕΕΠΕΚ και στην ανταλλαγή απόψεων μέσω των υφιστάμενων φόρουμ συζητήσεων. Δεν θέτει κάποιες απαιτήσεις παρακολούθησης των σεμιναρίων και δεν οδηγεί σε χορήγηση «Βεβαίωσης παρακολούθησης» από την ΕΕΠΕΚ, αλλά αποσκοπεί στην αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για επιμορφωτικές δράσεις των σχολικών μονάδων καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων των εκπαιδευτικών.

4. Πως μπορώ να παρακολουθήσω τα νέα σεμινάρια που υλοποιεί η ΕΕΠΕΚ και να λάβω τη σχετική «Βεβαίωση παρακολούθησης»;

Στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός το επιθυμεί (χωρίς να είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή του στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία», μπορεί να εγγραφεί ως μέλος της ΕΕΠΕΚ (https://www.eepek.gr/el/enosi/eggrafi-stin-enosi) και να παρακολουθήσει τα νέα σεμινάριά της που διοργανώνονται εφεξής (πολλά από τα οποία είναι δωρεάν) και των οποίων η επιτυχής παρακολούθηση οδηγεί σε έκδοση της σχετικής «Βεβαίωσης Παρακολούθησης» από την ΕΕΠΕΚ (κόστος εγγραφής στην ΕΕΠΕΚ: 20€ εφάπαξ, χωρίς επιπλέον ετήσιες συνδρομές ή άλλες υποχρεώσεις).

5. Και αν ανήκω σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες;

Αρκεί μία τουλάχιστον από τις σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκει ο/η εκπαιδευτικός να συμμετέχει στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία». Σε αυτή την περίπτωση, ο/η εκπαιδευτικός που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα της δράσης «Καινοτόμα Σχολεία» (https://schools.eepek.gr) θα ενημερώσει τον/την υπεύθυνο/η επικοινωνίας της σχολικής μονάδας να συμπεριλάβει τα στοιχεία του/της στη σχετική λίστα συμμετεχόντων που θα αποστείλει η σχολική μονάδα προς στην ΕΕΠΕΚ (βλ. και ερώτημα 7).

6. Τι γίνεται αν το σχολείο μου συμμετέχει στη δράση αλλά εγώ δεν θέλω να αποκτήσω πρόσβαση στην πλατφόρμα της δράσης;

Η συμμετοχή μίας σχολικής μονάδας στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» παρέχει το δικαίωμα στους/στις εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα https://schools.eepek.gr, χωρίς αυτό να αποτελεί υποχρέωση για τον/την εκπαιδευτικό. H σχολική μονάδα στέλνει, μέσω του/της υπεύθυνου/ης επικοινωνίας, ΜΟΝΟ τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα https://schools.eepek.gr (βλ. και ερώτημα 7).

7. Ποια είναι η διαδικασία για τη συμμετοχή μίας σχολικής μονάδας στη δράση;

Η συμμετοχή στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» προϋποθέτει:

 • την ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας σχετικά με τη δράση,
 • την ανάθεση του ρόλου του/της υπεύθυνου/ης επικοινωνίας σε ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων (μπορεί να είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της σχολικής μονάδας, αλλά δεν είναι απαραίτητο), και
 • την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης συμμετοχής που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://bit.ly/eepekschools

8. Από ποιον μπορεί να υποβληθεί η αίτηση συμμετοχής στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία»;

Η αίτηση συμμετοχής στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» θα πρέπει να υποβληθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον/τη νόμιμη εκπρόσωπο της σχολικής μονάδας (Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η).

9. Τι είναι ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας μίας σχολικής μονάδας και ποιος ο ρόλος του/της;

Κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στη δράση «Καινοτόμα Σχολεία» θα πρέπει να ορίσει έναν/μία εκπαιδευτικό ως υπεύθυνο/η επικοινωνίας της δράσης και να δηλώσει το e-mail επικοινωνίας του/της στην αρχική αίτηση συμμετοχής που θα αποστείλει προς την ΕΕΠΕΚ. Ο/η εν λόγω εκπαιδευτικός, συνιστάται να έχει μόνιμη σχέση εργασίας (π.χ. οργανική θέση) με τη σχολική μονάδα και μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον/την νόμιμο/η εκπρόσωπο της σχολικής μονάδας.

Ο βασικός ρόλος του/της υπεύθυνου/ης επικοινωνίας είναι η τήρηση και αποστολή των στοιχείων των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα, https://schools.eepek.gr, της δράσης «Καινοτόμα Σχολεία». Συγκεκριμένα, ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας:

 • Θα τηρεί μία λίστα με 4 στοιχεία: Επώνυμο-Όνομα-Email-Ειδικότητα για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί πρόσβαση στην πλατφόρμα https://schools.eepek.gr. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την ΕΕΠΕΚ για την ταυτοποίηση των χρηστών της πλατφόρμας.
 • Για την ορθή σύνταξη αυτής της λίστας, ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιήσει το Αρχείο/Λίστα Συμμετεχόντων (το οποίο μπορεί να κατεβάσει από εδώ: https://schools.eepek.gr/docs/ListaEkpaideutikwnKainotomwnSxoleiwn.xlsx), στο οποίο θα πρέπει επιπλέον να συμπληρωθεί και το όνομα της σχολικής μονάδας που εκπροσωπεί.
 • Το παραπάνω αρχείο, θα πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί μέσω e-mail στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Σε περίπτωση αλλαγής (προσθήκη ή αφαίρεση εκπαιδευτικών) στο αρχείο, θα πρέπει να στέλνει την ΠΛΗΡΗ λίστα συμμετεχόντων, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί ύστερα από τις προσθήκες/αφαιρέσεις. Σημαντικό: Για πρακτικούς λόγους, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ μπορούν να αποστέλλονται ΤΟ ΠΟΛΥ δύο φορές ανά μήνα.

10. Πώς και πότε αποκτώ πρόσβαση στην πλατφόρμα της δράσης https://schools.eepek.gr;

Για να αποκτήσει ένας/μία εκπαιδευτικός πρόσβαση στην πλατφόρμα https://schools.eepek.gr θα πρέπει τα στοιχεία του/της (Ονομα-Επωνυμο-Email-Ειδικότητα) να συμπεριληφθούν στο Αρχείο/Λίστα Συμμετεχόντων που θα αποστείλει ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας της σχολικής μονάδας.

Από την στιγμή που τα παραπάνω στοιχεία ταυτοποίησης θα ληφθούν από στην ΕΕΠΕΚ, εντός 15 ημερών θα αποκτήσει λογαριασμό χρήστη στην πλατφόρμα https://schools.eepek.gr και θα ενημερωθεί σχετικά μέσω κατάλληλου ηλεκτρονικού μηνύματος το οποίο θα περιλαμβάνει τις οδηγίες σύνδεσης και χρήσης της πλατφόρμας https://schools.eepek.gr.

11. Τι θα συμβεί με την πρόσβασή μου στην πλατφόρμα αν στο μέλλον κανένα από τα σχολεία που ανήκω δεν συμμετέχει στη δράση;

Η ΕΕΠΕΚ θα διατηρήσει την πρόσβασή σας στη πλατφόρμα https://schools.eepek.gr μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, ακόμα και αν λάβει τροποποιημένη λίστα η οποία δεν σας περιλαμβάνει στη λίστα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

12. Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το υλικό της πλατφόρμας https://schools.eepek.gr;

Το υλικό παρέχεται από την ΕΕΠΕΚ και τους δημιουργούς του με συγκεκριμένη άδεια χρήσης όπως αυτή αναλύεται στους Όρους Χρήσης: https://www.eepek.gr/pdf/OroiXrisisMoodle.pdf της πλατφόρμας https://schools.eepek.gr. Θεωρείται ότι οι χρήστες της πλατφόρμας αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους εν λόγω όρους χρήσης από τη στιγμή που κάνουν χρήση του ιστότοπου https://schools.eepek.gr. Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται με άδεια χρήσης για εκπαιδευτικούς, μη-εμπορικούς, σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται σαφής αναφορά στον δημιουργό του πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού. Η ΕΕΠΕΚ ενθαρρύνει την παραπάνω σύννομη χρήση του υλικού για τη διοργάνωση ενδοσχολικών επιμορφώσεων, κάτι το οποίο αποτελεί και κεντρικό στόχο της δράσης «Καινοτόμα Σχολεία».

13. Μπορεί η ΕΕΠΕΚ να συνεργαστεί με κάποιο σχολείο για την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου;

Η ΕΕΠΕΚ υλοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης https://seminars.eepek.gr. Αν κάποιο σχολείο επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΕΠΕΚ και να συμμετάσχουν σε κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, μπορεί να απευθύνει σχετικό αίτημα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προς εξέταση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ